Gravidstrumpbyxor med kompression


Nära hälften av alla kvinnor drabbas av åderbråck i samband med sin första graviditet. Ännu fler drabbas under sin andra.

Kvinnokroppen genomgår många positiva förändringar under graviditeten som en följd av hormonella förändringar. Håret blir tjockare och hyn friskare. Men det finns också en del mindre trevliga biverkningar: exempelvis utvecklar nära 50 % av alla kvinnor åderbråck under sin första graviditet. Ännu fler kvinnor drabbas under sin andra graviditet.

Även risken för trombos ökar: gravida kvinnor har tre till fem gånger högre risk att drabbas av trombos jämfört med kvinnor som inte är gravida. Denna risk kvarstår även upp till sex veckor efter förlossningen – fram för allt i samband med kejsarsnitt eller vid kraftig blodförlust.

Den ökade risken för störningar i det venösa systemet beror på flera faktorer. I genomsnitt går en gravid kvinna upp 10–12 kg i vikt vilket avsevärt ökar trycket på venerna i benen. För att fostret ska få tillräckligt med blod ökar mängden blod i kvinnans kropp med 20 %. Blodet är dessutom tjockare för att undvika förblödning i samband med förlossning, vilket innebär en stor påfrestning för venerna. Samtidigt skapar den växande livmodern och barnets ökade ett ökat tryck på venerna i bäckenområdet och hämmar blodflödet mot hjärtat. Ju större ”bula” du får, desto mer orörlig blir du. Det innebär att dina led- och muskelpumpar inte aktiveras lika ofta.

Även kvinnor som aldrig tidigare haft venösa problem kan drabbas av dessa faktorer. Benen svullnar och åderbråck är mycket vanliga. Ofta försvinner åderbråcken en tid efter förlossningen - men inte alltid. För de kvinnor som befinner sig i riskzonen, exempelvis de som bär på en ärftlig svaghet i bindväven eller övervikt, kan graviditet innebära starten på en kronisk venös sjukdom.

Förebygg med kompression

Genom att använda  kompressions strumpor kan venösa problem i samband med graviditet förebyggas. Solideas Gravidstrumpor i 70 den är fullt tillräckligt för kvinnor som inte tidigare haft venösa problem. I de fall venösa problem existerar bör man istället välja kompressionsklass 140den. Strumporna bör användas från och med den tredje månaden till och med två månader efter förlossningen, eller tills amningen avslutats. Solideas kompressionsstrumpor finns tillgängliga som graviditetsstrumpbyxor.

Dessa finns att beställa på www.Skönaben.se

 

 

 

 Back to the top